Digitale datavisualisatie

Wat is goede datavisualisatie?

Als organisatie verzamel je elke dag meer en meer data. Je bewaart verkoopgegevens, data over je voorraad, informatie over de personeelsbezetting en resultaten van je marketing, om maar een paar voorbeelden te noemen. Met die data kun je ongelooflijk mooie dingen doen, maar dan moet je er wel goed grip op hebben. Daarvoor is datavisualisatie onmisbaar. Met goede datavisualisatie zorg je ervoor dat je grote hoeveelheden abstracte gegevens om kunt zetten naar inzichtelijke data: naar inzichten waarmee teams in je organisatie effectiever kunnen werken.

Wat is de betekenis van datavisualisatie?

Datavisualisatie is simpel gezegd het grafisch weergeven van informatie. Denk daarbij aan diagrammen, kaarten, grafieken en dashboards. Grafische weergaven zijn veel makkelijker te verwerken voor het menselijk brein dan ingewikkelde spreadsheets. Maar is elke grafische weergave effectief in het overbrengen van een heldere boodschap? Zeker niet, het kan behoorlijk misgaan. Om het verhaal van een organisatie goed te ondersteunen is een teveel aan ondoordachte visualisaties, laten we het grafisch geweld noemen, funest. Medewerkers zien dan door de bomen het bos niet meer en de waarde van de gegevens gaat verloren. Goede datavisualisatie is dus het weergeven van de data op zo’n manier dat je er snel waardevolle informatie uit kunt destilleren. Het is het vertalen van data naar inzicht, zodat teams effectiever kunnen werken en organisatiedoelstellingen kunnen bereiken.

Welke inzichten kan je verkrijgen door datavisualisatie?

Door in een dashboard alle gegevens vanuit bijvoorbeeld finance, sales, HR en projectmanagement bij elkaar te brengen, kun je verbanden leggen die je eerder niet zag. Die nieuwe inzichten zorgen ervoor dat je relevantere discussies kunt voeren, risico’s eerder in de smiezen hebt en kansen ontdekt die voor nieuwe business zorgen. Zo zorgde dashboarding bij een digital marketing agency ervoor dat de verschillende business units van het bedrijf beter op elkaars klantenbestand leerden inspelen. Én dat het bedrijf inzag dat de oplossing voor achterlopende resultaten niet lag in het binnenhalen van meer klanten (assumptie), maar in het op orde krijgen van de bezetting om klanten efficiënter te kunnen bedienen (inzicht door data). Klinkt simpel, maar assumpties zijn nog steeds snel gemaakt.

scherm_met_data_visualisatie_inzichten

Hoe kan Yoogo als datavisualisatie bureau helpen datagestuurd te werken?

Datagestuurd werken kan dus niet zonder het visualiseren van gegevens. Tegelijkertijd is het voor het effectief visualiseren van data belangrijk om stil te staan bij wie de gebruikers zijn en om een goed begrip te hebben van de dynamiek van de organisatie. Datavisualisatie is een combinatie van data-analyse en goed ontwerp met aandacht voor vorm en functie. Met het maken van een grafiek, leuke infographic of een rapport vol tabellen ben je er dus niet. Als datavisualisatie bureau ondersteunt Yoogo organisaties in het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijke oplossing, door:

– als strategisch partner mee te denken over welke data voor de groei van jullie organisatie echt belangrijk is,
– als ontwerper een gebruiksvriendelijke, aantrekkelijke tool te ontwikkelen die precies die informatie weergeeft die de gebruiker nodig heeft,
– als partner in zowel business analytics als people analytics teams te ondersteunen in het werken met dashboards en het maken van impact in de praktijk.

Het maximale uit jullie data halen? Dan is goede datavisualisatie onmisbaar. Ontdek in een vrijblijvend gesprek of Yoogo voor jullie de juiste match is.

Veelgestelde vragen over digitale datavisualisatie

Datavisualisatie is, simpel gezegd, het grafisch weergeven van informatie. Denk daarbij aan diagrammen, kaarten, grafieken of dashboards.

Goede datavisualisatie is volgens ons het weergeven van data op zo’n manier dat je er snel waardevolle informatie uit kunt halen. Goede datavisualisatie is belangrijk voor het opdoen van nieuwe inzichten en leggen van betekenisvolle verbanden.

Grafische weergaven zijn veel makkelijker te verwerken voor het menselijk brein dan uitgebreide spreadsheet. Datavisualisatie is dus heel belangrijk voor het snel en goed kunnen verwerken van de grote datastromen die er vandaag de dag op ons afkomen.

Dit vatten we graag als volgt samen: als strategisch partner denken we mee over welke data voor de groei van jullie organisatie echt belangrijk is, als ontwerper ontwikkelen we een gebruiksvriendelijke, aantrekkelijke tool die precies die informatie weergeeft die jullie gebruikers nodig hebben, en als partner ondersteunen we jullie teams in het werken met dashboards en het maken van meer impact.

Ze hebben beiden betrekking op het weergeven van gegevens op een manier die gemakkelijk te begrijpen en analyseren is. Datavisualisatie gaat over het creëren van visuele representaties van gegevens. Het doel van datavisualisatie is om de gegevens toegankelijker en betekenisvoller te maken door visuele aanwijzingen. Denk aan kleur, grootte en positie. Een dashboard is een verzameling van datavisualisaties én andere informatie (denk aan tekst en tabellen) ontworpen om de prestaties van een organisatie of een specifiek bedrijfsproces te monitoren.

Meer weten over hoe Yoogo het inzicht vergroot in talenten, competenties en motivaties? En hoe dit leidt tot effectievere teams?

Vertel ons jouw verhaal

We vertellen graag welke aanpak het beste past bij jouw organisatie. Stel hier je vraag en we nemen binnen 24 uur contact met je op.  

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.