Wat is een data warehouse?

Wat is een datawarehouse?

Een datawarehouse is een verzameling van systemen en diensten die er samen voor zorgen dat data op een centrale plek kan worden verzameld, opgeslagen, geconsolideerd en ter beschikking kan worden gesteld voor krachtige data analyses. Het is de infrastructuur waarbinnen je alle data, van binnen en buiten de organisatie, samenbrengt en ETL (Extract-Transform-Load)-processen ervoor zorgen dat alle data actueel is en blijft.

Hoe zet je een datawarehouse op?

Hoe je een datawarehouse opzet is voor iedere organisatie anders, maar elke organisatie zou, volgens Yoogo, in ieder geval dit beknopte stappenplan moeten volgen:

  1. Neem de strategische doelen van de organisatie als uitgangspunt.
  2. Bepaal welke stuurinformatie essentieel is om de strategische doelen te behalen. Niet alleen voor de directie, maar ook voor je teams.
  3. Benoem de databronnen die nodig zijn voor deze data
  4. Kies een datawarehouse architectuur en technologie (Cloud vs offline)
  5. Ontwikkel het datamodel voor het datawarehouse
  6. Verrijk je datamodel met nieuwe databronnen

Wat zijn de voordelen van een datawarehouse?

Een datawarehouse heeft veel voordelen. Het allergrootste voordeel is, je raadt het al: het verbetert het inzicht. Met dat inzicht zie je risico’s en kansen sneller en maak je betere beslissingen. Maar daarnaast heeft het ook de volgende voordelen:

  • Het brengt snelheid: de gegevens hoef je niet meer te verzamelen omdat de beschikbare data geautomatiseerd wordt verwerkt tot inzichten. Zo hoef je je veel minder of helemaal niet meer bezig te houden met het verwerken van informatie, maar kun je je richten op het interpreteren van ontwikkelingen.
  • Het geeft realtime informatie: je data is niet van gisteren, en dus jij ook niet. Up to date gegevens vormen de beste basis voor een slimmer beslissingsproces.
  • Het organiseert lekker: de organisatie van je data en databronnen in een warehouse is doordacht, overzichtelijk en zorgt voor een duurzame gegevensarchitectuur. Geen gefragmenteerde data of meerdere werkelijkheden, maar één werkelijkheid, centraal opgeslagen en voor iedereen toegankelijk.
  • Het zorgt voor veiligheid: een datawarehouse zorgt ervoor dat je data centraal bewaard en beveiligd is en alleen toegankelijk is voor geautoriseerde medewerkers.
datawarehouse_opzetten_onwtikkelaar_hoe_ziet_dat_er_uit

Een datawarehouse opzetten: zelf doen of uitbesteden?

Een datawarehouse opzetten komt vaak over als een tijdrovende, ingewikkelde en dure klus. Natuurlijk kost het bouwen ervan tijd, maar met de juiste partner kun je het proces flink versnellen en de investering beperken. Dat betekent dat je eerder met nieuwe inzichten aan de slag kan en de kansen voor jouw organisatie sneller kunt pakken. Of het de investering waard is? Denk eens aan de uren die je van je medewerkers zou vragen. En de kansen die je laat liggen als je te lang de tijd neemt.

Wat kan Yoogo doen om een datawarehouse voor de organisatie op te zetten?

Als Yoogo werken we met Microsoft Azure datawarehouse; een leverancier die betrouwbaar is en veel mogelijkheden biedt om te innoveren. We maken een Cloud-omgeving, richten deze in met de relevante Azure-services (servers, SQL Databases, etc.), zetten een datafactory op met alle ETL-processen voor het ontsluiten van data en bouwen apps om de omgeving actueel te houden en te monitoren op mogelijke fouten. Meer weten over onze aanpak?

Vraag hier ons Whitepaper Business Analytics aan.

Ben jij op zoek naar een strategisch partner voor het bouwen van een datawarehouse en datamodel?

Maak kennis met Yoogo.

Veelgestelde vragen over: Data warehous

Een datawarehouse is een verzameling van systemen en diensten die er samen voor zorgen dat data op een centrale plek wordt verzameld, opgeslagen, geconsolideerd en ter beschikking gesteld voor krachtige data analyses. 

Het opzetten van een datawarehouse begint met het bepalen van de strategische doelen van de organisatie, het bepalen van de essentiële stuurinformatie en databronnen en het kiezen van een architectuur en technologie. Daarna is het tijd om een datamodel te ontwikkelen: een datamodel is het model dat alle gegevens die in een datawarehouse zijn opgeslagen met elkaar in relatie brengt waardoor je er inzichten uit kunt opdoen.

Het allergrootste voordeel is dat een datawarehouse, in combinatie met een datamodel, het inzicht vergroot in de organisatie. Met dat inzicht zie je risico’s en kansen sneller en maak je betere beslissingen. Daarnaast brengt het werken met een datawarehouse snelheid, geeft het realtime informatie, organiseert het goed en zorgt het ervoor dat gegevens veilig zijn.   
Deze relatie is nogal innig, als je het ons vraagt. Een datawarehouse zonder een datamodel zou een verzameling van ongerelateerde gegevens zijn, terwijl een datamodel zonder een datawarehouse geen data zou hebben om te organiseren en te analyseren. In onze visie kunnen een datawarehouse en een datamodel niet zonder elkaar.

Bij datagedreven werken spelen data een centrale rol in het nemen van beslissingen en het sturen van de organisatie. Data wordt systematisch verzameld, geanalyseerd en gebruikt om inzichten te verkrijgen over de prestaties van de organisatie en om kansen en risico’s te identificeren. Een datawarehouse ondersteund deze manier van werken.

Een dashboard is een grafische weergave van data die snel inzicht geeft in

de prestaties van een organisatie of een specifiek proces. Je gebruikt een dashboard in combinatie met een datawarehouse.

Een datamodel is het model dat alle gegevens die in een datawarehouse zijn opgeslagen met elkaar in relatie brengt. Het model maakt data toegankelijk, vindbaar, beheersbaar en inzichtelijk. Door alle data samen te brengen in één datamodel ontstaan er mogelijkheden om je inzichten te verrijken. Je datawarehouse is de verzameling van al je gegevens, een datamodel maakt daar als het ware chocola van.

Meer weten over hoe Yoogo het inzicht vergroot in talenten, competenties en motivaties? En hoe dit leidt tot effectievere teams?

Vertel ons jouw verhaal

We vertellen graag welke aanpak het beste past bij jouw organisatie. Stel hier je vraag en we nemen binnen 24 uur contact met je op.  

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.