Een data dashboard vergroot je teameffectiviteit

Alle data van de organisatie in een dashboard: wat levert dat op? Hoe kan data gedreven werken ervoor zorgen dat jullie hoger scoren op jullie KPI’s? Een data dashboard geeft je niet alleen een update van hoe de organisatie ervoor staat, het geeft een veel dieper inzicht. Een inzicht waarmee teams hun effectiviteit sterk en blijvend kunnen verbeteren. 

Data dashboards geven een volledig en voor iedereen toegankelijk overzicht

Van welke systemen maakt jullie organisatie gebruik? Een CRM-systeem, een boekhoudprogramma, een systeem voor voorraadbeheer? In al die systemen zit belangrijke informatie, maar het is vaak een tijdrovende klus om de data uit die systemen bij elkaar te brengen. Een custom dashboard waarin bijvoorbeeld je finance dashboard, sales dashboard en marketing dashboard gekoppeld zijn, brengt al je data bij elkaar in één data dashboard. Dat creëert overzicht. Niet alleen voor leidinggevenden, maar voor alle medewerkers. Iedereen kijkt naar dezelfde werkelijkheid. Dat betekent minder ruis en méér inzicht.

Data dashboards maken het mogelijk waardevolle verbindingen te leggen

Een custom dashboard voor jouw organisatie is een belangrijk onderdeel van business analytics. Het stelt je namelijk in staat verbanden te leggen tussen gegevens die je eerder niet zag. Stel je organisatie heeft zes dochterbedrijven en die verlenen allemaal een specifieke dienst voor klanten. Die diensten kunnen elkaar heel goed aanvullen, maar de bedrijven hebben allemaal hun eigen klantportfolio. Een dashboard kan mooi laten zien hoe de dochterbedrijven op elkaars diensten en klanten kunnen inspelen en zo hun klantportfolio snel kunnen uitbreiden. Nog een voorbeeld: je hebt een ticketservice als basis voor je online klantenservice. Hoe is de kwaliteit van de ondersteuning die je medewerkers bieden? Is deze onvoldoende, dan maakt een custom data dashboard het mogelijk om de gegevens hierover naast de gegevens over het team te leggen. Zijn er veel wisselingen geweest of zijn er mensen ziek? Gaat het om nieuwe medewerkers die misschien nog onvoldoende zijn ingewerkt? Door connecties tussen data uit verschillende systemen te leggen kun je kansen spotten en verbetering aanbrengen.

Data dashboards versterken individuen en teams

Een data dashboard is dé manier om teams te laten transformeren en is daarom, net zoals assessments, een ook een onderdeel van people analaytics. Dashboards bieden de mogelijkheid om de potentie van individuen en teams tot volle wasdom te brengen en organisatiedoelstellingen te bereiken. Welke talenten bevatten je medewerkers en hoe kun je die beter inzetten? Welke competenties zitten er in een team? Is de teamsamenstelling een goede fit als je naar de doelstellingen kijkt? Een custom dashboard helpt je inzicht te krijgen in de kwaliteiten van individuen en teams, deze naast de doelstellingen te leggen en te optimaliseren. Een dikke plus voor je strategische personeelsplanning dus. Moet je natuurlijk wel eerst de gegevens over talenten, competenties, intelligentie en motivatie verzamelen. Bij Yoogo doen we dat met assessments, om daarna de resultaten van de assessments (wanneer de individuen daartoe toestemming hebben gegeven in verband met privacy en de AVG-wetgeving) in het dashboard van de organisatie te laden.

Meer weten over hoe onze assessments eruit zien? Hierover vertellen we in ons whitepaper ‘Het geheim van succesvolle organisaties: teameffectiviteit’.

Data dashboards maken organisatiedoelstellingen op ieder niveau inzichtelijk

Als je aan details werkt is het niet altijd makkelijk ‘the bigger picture’ te zien. Of dat nodig is? Ja. Het geeft je werk betekenis als je weet waar het aan bijdraagt. Het motiveert je om te weten dat de materialen die je inkoopt gebruikt worden voor het grootste windmolenpark van Europa. Of om te weten dat de code die je schrijft voor de robots die jullie leveren bijdraagt aan hoe mevrouw Sanchez haar e-zorg ervaart. Door het visualiseren van de visie, missie en doelen van de organisatie en de bijdragen die individuen en teams daaraan leveren kunnen mensen zien welke waarde zij toevoegen voor de organisatie en maatschappij.

Data dashboards nemen het maken van rapportages over

Zijn medewerkers veel tijd kwijt aan het bij elkaar brengen en presenteren van gegevens? Aan het aanvullen, updaten en aanpassen van exceldocumenten? Zijn ze 70% van de tijd kwijt aan het ophalen en produceren van data, om daarna maar 30% over te hebben om ze te consumeren en interpreteren? Met een custom dashboard kun je dit omdraaien. Sterker nog: door de automatische rapportages die een custom data dashboard maakt hoeven medewerkers nog maar 10% tot 20% van de tijd kwijt te zijn aan het ophalen van actuele gegevens. Meer tijd voor het interpreteren van gegevens dus, wat leidt tot het zien en oppakken van verbeteringen.

Data dashboards zorgen ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen

De data in het dashboard wordt continu vanuit alle systemen uit je organisatie automatisch geüpdatet. Daarmee is de datavisualisatie van het dashboard altijd een weergave van de werkelijkheid op dat moment. In plaats van achterlopen met gegevens van vorige week of vorige maand, kun je als leidinggevende met een custom dashboard prikken in de productie van vandaag. Je bent continu op de hoogte van jullie return on investment en ziet welke stappen er nog gezet moeten worden om de KPI’s te bereiken.
Yoogo’s custom dashboard: The Engine

Samengevat: een custom data dashboard zorgt ervoor dat informatie vollediger, actueler, betekenisvoller en toegankelijker wordt. En vormt daarmee de motor voor teams om hun manier van werken te verbeteren. Niet voor niets noemen we het dashboard dat we voor organisaties ontwikkelen ‘The Engine’. The Engine is onze dashboard service die, gebaseerd op een uniek ontwikkeld algoritme, data vertaalt naar bruikbare inzichten en next-best actions voor doelgericht werken en teameffectiviteit.

 

Meer weten over hoe Yoogo het inzicht vergroot in talenten, competenties en motivaties? En hoe dit leidt tot effectievere teams?

Vertel ons jouw verhaal

We vertellen graag welke aanpak het beste past bij jouw organisatie. Stel hier je vraag en we nemen binnen 24 uur contact met je op.  

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.