Teameffectiviteit vergroten? Begin met assessments.

Met een data dashboard kun je het inzicht in je organisatie flink vergroten. Niet alleen op de ‘harde’ kant: het geeft je ook de mogelijkheid inzicht te krijgen in mensen. Én in de relatie tussen organisatiedoelstellingen en medewerkers. Door data uit individuele assessments in een data dashboard te aggregeren naar team- en organisatieniveau, kun je mensen strategischer inzetten. In dit blog leggen we uit waarom e-assessments, in combinatie met een dashboard, belangrijk zijn om medewerkers te laten groeien en teameffectiviteit te vergroten. 

Inzicht in drijfveren, kwaliteiten en groeipotentieel

Voor het succes van de organisatie is het belangrijk dat je talentvolle mensen in huis hebt. Hoe bepaal je welke kwaliteiten je nodig hebt? En in hoeverre bezitten medewerkers of selectiekandidaten deze? E-assessments zijn digitale persoonlijkheidstesten (denk aan de big five personality test) die je inzicht geven in de drijfveren, kwaliteiten en het ontwikkelpotentieel. Hoe scoort iemand op stressbestendigheid en werkhouding? Hoe is zijn of haar veranderkracht en wat kun je zeggen over intellectuele capaciteit? En ook: welke competenties springen eruit en wat zijn belangrijke aandachtspunten?

Assessments: objectieve voorspellers van werkprestaties

Betrouwbare persoonlijkheidstesten en competentietesten zijn ontzettend waardevol voor het maken van de juiste HR-beslissingen. Uit wetenschappelijk onderzoek (Meyer et al. , 2001) blijkt dat e-assessments gemiddeld genomen betere voorspellers zijn van werkprestaties dan beoordelingen waarin persoonlijkheidstesten niet zijn gebruikt. Begrijp ons goed: het is absoluut niet onze bedoeling af te doen aan de beoordelingskwaliteiten van managers. Maar als er tools zijn die het werk van managers makkelijker en objectiever maken: waarom zouden we ze niet gebruiken? 

6x waarom assessments zo waardevol zijn

Met e-assessments kun je je werk als manager makkelijker maken: je herkent talenten en kwaliteiten beter en sneller. En herkennen managers talenten en kwaliteiten, dan voelen medewerkers zich weer vaker erkent in wie ze zijn en wat ze kunnen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Maar de waarde van een e-assessment is groter. Met assessments… 

… zet je individuen in hun kracht

E-assessments zijn er niet alleen voor een beoordelingsmoment. Sterker nog: ze zijn er volgens ons vooral voor om individuen te laten doen waar ze het beste in zijn, op welk moment dan ook. E-assessments geven vaak een boost, waardoor medewerkers met meer vertrouwen hun werk doen, vaker initiatief nemen en groeien in authenticiteit en autonoom werken. En ze stimuleren medewerkers en leidinggevenden te onderzoeken hoe de aansluiting tussen kwaliteiten en talenten en rollen en taken beter kan, en zo te werken aan de gezamenlijke teameffectiviteit

… maak je strategische personeelsplanning mogelijk

Als je nieuwe mensen nodig hebt wil je wel de juiste aantrekken. Mensen die je team goed aanvullen en de organisatie naar een niveau hoger tillen. Weet je welke kwaliteiten je nodig hebt voor het bereiken van jullie doelstellingen op team- en organisatieniveau? Dan stellen assessments je in staat de selectiekandidaten hierop te toetsen en je teamsamenstelling strategisch te sturen. En heb je dus een instrument in handen waarmee je de kwaliteit van je personeelsbestand blijvend kunt verbeteren. 

…verbeter je de samenwerking binnen en tussen teams

Bij Yoogo aggregeren we de resultaten van individuele e-assessments naar team- en bedrijfsniveau en koppelen we deze in dashboards aan team- en organisatiedoelstellingen. Dit creëert inzicht in wie je in je team hebt en wie je mist (denk daarbij aan de Belbin teamrollen). Heb je zes creatieve denkers in de ploeg, maar wil je eigenlijk meer organisators? Of bestaat jullie team uit veel voltooiers, maar heb je juist aanjagers nodig? Door resultaten van e-assessments samen te voegen en te abstraheren in een dashboard verkrijg je inzicht in hoe je de samenwerking binnen en tussen teams kunt optimaliseren.  

… breng je diversiteit op de werkvloer

Diversiteit is van groot belang: het draagt bij aan teamintelligentie

en betere resultaten (ook: Belbin, 1993). Op het gebied van gender en (culturele) achtergronden, maar ook als het gaat om persoonlijkheden en de rollen die daarbij passen. Wie is een groepswerker en wie een voltooier (Belbin, 1993)? Hoeveel coördinatoren heb je in je team en heb je nog specialisten nodig? Door e-assessments af te nemen bij bestaande werknemers en kandidaten kun je de diversiteit van je team en organisatie in de gaten houden en blijven sturen. 

… krijg je de juiste mensen op de juiste plek

Binnen veel organisaties zijn hele groepen medewerkers ‘verdwaald’. Ze zijn voor een bepaalde functie aangenomen of er naartoe gegroeid, maar voelen zich er niet thuis. 

Dat betekent niet dat ze niet meer waardevol kunnen zijn. Waar in de organisatie zouden deze talenten tot bloei kunnen komen? E-assessments helpen je bij de mobiliteit van werknemers en brengen de organisatie in beweging. 

… kun je de basis leggen voor autonoom werken

E-assessments geven inzicht. En inzicht is de basis voor autonoom werken.  Waarom je dat zou willen? Omdat autonoom werken leidt tot meer motivatie, wat weer leidt weer tot betere werkprestaties en meer werkgeluk. In de wetenschap is dit oorzakelijk verband robuust aangetoond. 

Yoogo’s assessments: betrouwbaar en uitgebreid

Het mag duidelijk zijn: met het afnemen van assessments en het vertalen van de resultaten naar teamniveau kun je de effectiviteit van teams sterk vergroten. Maar hoe vind je je weg in het grote aanbod van persoonlijkheidstesten? Bij Yoogo werken we met e-assessments die door de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) van het Nederlands Intituut voor Psychologen (NIP) zijn gevalideerd en dus betrouwbaar zijn. Daarnaast meten we in onze testen niet alleen drijfveren, kwaliteiten en ontwikkelpotentieel, maar ook motivatie. Motivatie blijkt namelijk erg belangrijk voor werkprestaties en werkgeluk van werknemers (Cerasoli, Nicklin & Nassrelgrgawi, 2016). Waar onze testen ook op in gaan: de mate waarin de organisatie tegemoet komt aan de belangrijkste psychologische basisbehoeften van mensen op het gebied van autonomie, verbondenheid en competenties. Tot slot: we houden niet op bij het afnemen van e-assessments, we helpen je ook het inzicht verder te vergroten en een gebruiksvriendelijk dashboard te ontwerpen. Deze vertaling van inzicht naar de dagelijkse praktijk is essentieel bij het vergroten van teameffectiviteit.   

Meer weten over hoe Yoogo het inzicht vergroot in talenten, competenties en motivaties? En hoe dit leidt tot effectievere teams?

Vertel ons jouw verhaal

We vertellen graag welke aanpak het beste past bij jouw organisatie. Stel hier je vraag en we nemen binnen 24 uur contact met je op.  

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.